WiFi στα 60GHz και 4.6Gbps από τη Samsung

WiFi στα 60GHz και 4.6Gbps από τη Samsung

Η Samsung aνακοίνωσε ότι αναπτύσει WiFi στα 60GHz. Υποστηρίζει ότι μπορεί να φέρει στο κοινό μια έκδοση του WiFi στα 60GHz, γνωστό και ως WiGig, το οποίο είναι ικανό να υποστηρίξει ρυθμούς μετάδοσης της τάξης των 4.66Gbps ή αλλιώς 575 Megabytes το δευτερόλεπτο. Αυτές οι ταχύτητες είναι σχεδόν 5 φορές μεγαλύτερες από τις τωρινές με WiFi 802.11ac.

Η Samsung παρουσιάζει το γεγονός σαν να είναι η μόνη που ανέπτυξε τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Όμως το 802.11ad, όπως ονομάζεται το wifi των 60GHz, είναι υπό ανάπτυξη από το 2009 και προτυποποιήθηκε το 2012. Τότε ονομαζόταν WiGig λόγω της ταχύτητας των Gigabit, αλλά το 2013 έγινε μέλος της οικογένειας των WiFi και μπήκε στα πρότυπα των ασύρματων δικτύων. Παρά την προτυποποίηση, πολύ λίγες συσκευές που το υποστηρίζουν υπάρχουν στην αγορά σήμερα.

Το WiFi στα 60 GHz αντιμετωίζει κάποιες δυσκολίες. Στα 2.4 και 5 GHz που λειτουργεί το wifi σήμερα έχει εμβέλεια μερικά μέτρα. Ικανό να καλύψει ένα σπίτι αφού μπορεί να «περνά» μέσα από τοίχους. Όμως στα 60GHz τα κύματα του σήματος χρειάζονται να έχουν Line of Sight (οπτική επαφή) και μπορούν να διαταραχθούν από οτιδήποτε. Ακόμα και από έναν άνθρωπο που κινείται μέσα στο χώρο. Επομένως δεν μπορούν να διαδοθούν μέσα από τοίχους, με αποτέλσμα η εμβέλειά τους να περιρίζεται σημαντικά.

Αυτός είναι και ο λόγος που για τη Samsung είναι τόσο σημαντικό το 802.11ad. Φαίνεται ότι η εταιρία έχει καταφέρει να ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες, με ειδικές κεραίες και με την τεχνολογία micro-ελεγκτή διαμόρφωσης εκμπομπής σήματος.  Επομένως η τεχνολογία του WiFi 802.11ad προορίζεται περισσότερο για docking stations και για ασύρματες συσκευές μετάδοσης εικόνας και ήχου και λιγότερο για smartphone και laptop.

Σύμφωνα με τη Samsung οι πρώτες συσκευές που θα υποστηρίζουν τη νέα τεχνολογία θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2015.

Author Description

Stream IT

No comments yet.

Join the Conversation