14 χρόνια από το 1ο iPod

14 χρόνια από το 1ο iPod

Το iPod παρουσιάστηκε πριν από 14 χρόνια. Μια συσκευή η οποία έκανε ότι έκαναν και οι άλλες, αλλά λίγο διαφορετικά. Το iPod ήταν η συσκευή με την οποία η Apple διείσδυσε στη μουσική βιομηχανία για τα καλά.

Δεν ήταν η συσκευή που άλλαξε τη μουσική βιομηχανία ούτε η συσκευή με την οποία εφευρέθηκε το mp3. Τα mp3 υπήρχαν και η online εμφάνισή τους στις αρχές του 2000, έμοιαζε απειλή για τις εταιρίες όπως η Sony και η Universal, οι οποίες μέχρι τότε κρατούσαν στα χέρια τους το μέλλον της μουσικής βιομηχανίας. Ως τη στιγμή που η Apple ανακοίνωσε το iTunes Store και οι εταιρίες αναγκάστηκαν για πρώτη φορά να υποχωρήσουν.

O Steve Jobs έθεσε τον όρο για το όραμά του, μπροστά στους «μεγάλους» της μουσικής, «99 cent ανά τραγούδι, ή δε συζητάμε καθόλου». Αναγκαστικά δέχθηκαν και το iTunes Store έγινε το μέρος από όπου ο κόσμος μπορούσε να αγοράσει τραγούδια και άλμπουμ, έυκολα και σε υψηλή ποιότητα. Το iPod έγινε η συσκευή με την οποία ο κόσμος άκουγε τα τραγούδια αυτά.

Που οφείλεται όμως η επιτυχία του? Το iPod εμφανησιακά ήταν το πιο ωραίο mp3 player της εποχής. Είχε το πιο εύχρηστο λειτουργικό και παράλληλα την πιο ακριβή τιμή. Γιατί το επέλεξε ο κόσμος? Το iPod ήτα ένα προϊόν της Apple, η οποία είχε το iTunes Store και το iTunes Store είχε τα τραγούδια. Ήταν ο τελευταίος κρίκος σε μια αλυσίδα. Συνδυάστε το και με το μάρκετινγκ της Apple στην Αμερική και έχετε το τέλειο προϊόν.

Όπως αποδείχθηκε αργότερα, το σημείο κλειδί της επιτυχίας της Apple στη μουσική, δεν ήταν το iPod, αλλά το iTunes Store. Το μέλλον του iPod άρχισε να φαίνεται γκρίζο, από την παρουσίαση του πρώτου iPhone, στο οποίο ενσωματώθηκαν οι λειτουργίες του iPod. Έτσι, σήμερα, 14 χρόνια και 9 iPhone μετά, θα ταίριαζε η φράση, «κάθε πέρσι και καλύτερα» για το iPod. 

Author Description

Stream IT

No comments yet.

Join the Conversation