Πώς η Microsoft κερδίζει χρήματα από κάθε android συσκευή;

Πώς η Microsoft κερδίζει χρήματα από κάθε android συσκευή;

 

Η Microsoft κερδίζει περισσότερα χρήματα από τις android συσκευές, παρά από τα δικά της Windows Phone. Κάθε φορά που αγοράζουμε μια android συσκευή είτε κινητό είτε tablet, η Microsoft κερδίζει από 5 ως 15 δολάρια, με αποτέλεσμα το android να αποφέρει στη Microsoft 2 δις δολάρια το χρόνο.

Ο λόγος που η Microsoft παίρνει αυτά τα ποσά για κάθε συσκευή, είναι οι πετέντες. Η Microsoft ισχυρίζεται ότι διαθέτει πατέντες τις οποίες το android καταπατά και έτσι απειλεί τους κατασκευαστές πως θα τους μηνύσει μέχρι να βρουν λύση εκτός δικαστηρίου.

Η Microsoft βέβαια δεν αποκαλύπτει λεπτομέριες για τις συμφωνίες που κάνει με τους κατασκευαστές, αλλά είναι γνωστό ότι τους πληροφορεί πως το android καταπατά πατέντες της. Εάν ο κατασκευαστής δε έρθει σε συμφωνία με τη Microsft, τότε εκείνη τον απειλεί πως θα τον μηνύσει.

Το 2012 η Microsoft ανακοίνωσε ότι το 70% των android συσκευών που πωλούνται, καλύπτονται από συμφωνίες που έχει κάνει με τους κατασκευαστές για πατέντες της.

 

Ποίο είναι το κόστος αυτών των συμφωνιών;

Φυσικά ούτε η Microsoft, ούτε κάποιος κατασκευαστής έχει αποκαλύψει το ακριβές ποσό μια συμφωνίας με τη Microsoft. Πιθανόν να μη τους το επιτρέπει. Φήμες όμως ανφέρουν ότι η HTC πληρώνει 5 δολάρια στη Microsoft για κάθε συσκευή που πουλάει. Το 2011 ένα άρθρο σε κορεάτικη εφημερίδα υποστήριζε ότι η Microsoft προπαθούσε να κλείσει συμφωνία με τη Samsung για 15 δολάρια για κάθε συσκευή, ενώ η Samsung πίεζε για 10 δολάρια.

Με το συνολικό κέρδος να ανέρχεται σε 2 δις, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η Microsoft κερδίζει κατά μέσο όρο 15 δολάρια ανα συσκευή. Εάν οι πωλήσεις των android συσκευών αυξηθούν στο μέλλον, θα αυξηθούν και τα κέρδη της Microsoft.

 

Για την ιστορία μία από τις πατέντες για τις οποίες η Microsoft κερδίζει από κάθε android συσκευή, είναι το FAT (File Allocation Table) και αναφέρεται στο σύστημα αποθήκευσης. Έτσι οι android συσκευές για να υποστηρίξουν τις κάρτες SD, πρέπει να υλοποιούν το FAT της Microsoft.

 

Author Description

Stream IT

No comments yet.

Join the Conversation