Μερικές γκάφες της τεχνολογίας

http://streamit.gr/wp-content/uploads/2014/10/fail.jpghttp://streamit.gr/wp-content/uploads/2014/10/fail.jpghttp://streamit.gr/wp-content/uploads/2014/10/fail.jpghttp://streamit.gr/wp-content/uploads/2014/10/fail.jpghttp://streamit.gr/wp-content/uploads/2014/10/fail.jpghttp://streamit.gr/wp-content/uploads/2014/10/fail.jpghttp://streamit.gr/wp-content/uploads/2014/10/fail.jpghttp://streamit.gr/wp-content/uploads/2014/10/fail.jpghttp://streamit.gr/wp-content/uploads/2014/10/fail.jpgΜερικές γκάφες της τεχνολογίας

Η βιομηχανία της τεχνολογίας είναι ένας κόσμος σκληρού ανταγωνισμού και απρόβλεπτων αποτελεσμάτων. Ένα προϊόν μπορεί τη μια στιγμή να θεωρείται καινοτόμο και την άλλη, αποτυχία. Ας δούμε μερικά προϊόντα που κορυφαίες εταιρίες τεχνολογίας παρουσίασαν και απέτυχαν παταγωδώς.

1)  Nintendo 64

Nintendo 64

Η Nintendo είχε προϊόντα τα οποία οι χρήστες αγαπούσαν. Κανείς δεν τα ξεχνά όσα χρόνια και αν περάσουν. Όμως η επιλογή της Nintendo να μείνει στις κασέτες οριοθέτησε την επιτυχία του N64. Την ίδια στιγμή η εταιρία συνεργαζόντα με τη Sony ώστε να φέρουν τα παιχνίδια στο CD. Τελικά η Nintendo εγατέλειψε  το project και τότε δημιουργήθηκε το PlayStation. Μάλλον κακή επιλογη για τη Nintendo.

2) Microsoft BOB

microsoft bob

Η Microsoft δημιούργησε το λειτουγικό σύστημα BOB με σκοπό να αλλάξει το πως φανταζόμαστε το διαδίκτυο. Μάλλον δεν τα κατάφερε και πολύ με αποτέλεσμα να αποσυρθεί γρήγορα. Στην αποτυχία του λειτουργικού προσθέστε και τη δημιουργία της γραμματοσειράς Comic Sans η οποία δεν αρέσει σχεδόν σε κανέναν.

3) Τα Netbooks

netbooks

Όταν κυκλοφόρησαν τα netbooks, είχαν σκοπό να κλείσουν το χάσμα μεταξύ κινητών και υπλογιστών. Με τις μικρές τους διαστάσεις ήταν ιδανικά για μεταφορά…αλλά μόνο αυτό. Το hardware με το ζόρι «σήκωνε¨τα windows και η πραγματοποίηση απλών ενεργειών έπαιρνε απίστευτα πολύ χρόνο.

4) Windows Vista

vista

Ένας τίτλος για τα Vista θα μπορούσε να είναι Windows 7 beta. Τα Vista είχαν προβλήματα συμβατότητας με εφαρμογές και συσκευές. Παρά την προσπάθεια της Microsoft να απλοιοήσει τη διαδικασία εύρεσης drivers για τις συεκευές των χρηστών, τα Vista δεν κατάφεραν να πείσουν τους χρήστες να αναβαθμιστούν από τα XP.

5) Apple Lisa

lisa

Μετά την επιτυχία του Apple II,  ο Steve Jobs και η ομάδα του, προχώρησαν στη δημιουργία του επόμενου υπολογιστή που κατά τη γνώμη τους θα άλλαζε τη βιομηχανία των PC περισσότερο από ότι ο Apple II. Ο Lisa όμως ήταν τρελά ακριβός. Ένας υπλογιστής με έμφαση στην ευχρηστία αλλά με τιμή που κανείς δεν μπορούσε να πληρώσει για μια τέτοια συσκευή. Επίσης  η λειτουργικότητα που πρόσφερε ήταν σχεδόν άχρηστη για κάποιον που θα αγόραζε έναν τέτοιο υπολογιστή. Το μόνο που κατάφερε ήταν να γίνει ο πρόδρομος του Macintosh.

6) Microsoft Kin

microsoft kim

Το Kin είναι πάντα στην κορυφή των αποτυχιών της Microsoft. Μπορεί να ήταν ωραία συσκευή, αλλά η τιμή της εντελώς λάθος. Λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του, η Microsoft το σταμάτησε. Κάτι σα το FirePhone της Amazon.

7) Surface RT

surface

Η προσπάθεια της Microsoft στην αγορά των tablet δεν ξεκίνησε καλά. Το tablet surface RT το οποίο έτρεχε μια εντελώς απλή έκδοση των windows 8 δεν έδωσε αρκετούς λόγους στον κόσμο για να το αγοράσει. Ο αδερφός του, το surface pro μπορεί να τρέξει πλήρεις εφαρμογές windows. Επίσης το RT κόστιζε 499 δολλάρια. Σίγουρα όμως η Microsoft βελτιώνει τα surface και μελλοντικά ίσως να αποσπάσουν περισσότερο μερίδιο αγοράς.

8) Alto PC

alto pc 2

Ίσως η μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία της τεχνολογίας. Η Xerox κατασκεύασε τον Alto PC το 1973. Ο πρώτος υπλογιστής με γραφικό περιβάλλον και ποντίκι. Βέβαια ο υπολογστής κατασκευάστηκε από τους ερευνητές της Xerox στο Xerox Parc, στο Palo Alto της Καλιφόρνια. Τα αφεντικά στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας δεν κατάλαβαν την αξία και το μέλλον των υπολογιστών με αποτέλεσμα να μην πειστούν από τους ερευνητές να πατεντάρουν το σύστημα και να το αδειοδοτήσουν. Αν το είχαν κάνει ίσως η υπολογιστές να ήταν 10 χρόνια μπροστά σε ανάπτυξη σήμερα, αφού ο πρώτος εμπορικά επιτυχημένος υπολογιστής με μγραφικό περιβάλλον ήταν ο Macintosh ο οποίος παρουσιάστηκε το 1984. Η Xerox θα μπορούσε να έχει δικαώματα σε κάθε υπλογιστή που κατασκευάζεται. Όπως έκανε η Microsoft με τα windows. Αντίθετα, τα αφεντικά της Xerox κάλεσαν τον Steve Jobs και την ομάδα του, στο ερευνητικό κέντρο της εταιρίας να δουν με τα μάτια τους αυτά που οι ίδιοι δεν κατάλαβαν.

Όπως είχε πει και ο ίδιος ο Steve Jobs, «Xerox could have owned the entire PC industry».

 

Author Description

Stream IT

No comments yet.

Join the Conversation